piątek, 9 października 2009

Ciasteczka cytrynowo-pistacjowe

Pyszne, kruche ciastka dla wielbicieli cytrynowych wypieków (są naprawdę barrrdzo cytrynowe!). Proste i szybkie w wykonaniu, z ciekawym dodatkiem pistacji - idealne do popołudniowej herbatki :) Przepis pochodzi z chorwackiego bloga NLO.

110 g masła
30 g cukru pudru
otarta skórka z jednej dużej lub dwóch mniejszych cytryn
1 łyżeczka soku z cytryny
140 g mąki pszennej
szczypta soli
30 g drobno posiekanych pistacji
Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać skórkę i sok z cytryny - wymieszać. Zagnieść ciasto z mieszaniną mąki, soli i posiekanych orzechów. Ciasto uformować w wałek o średnicy ok.3 cm., zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok. 2 godz. Po tym czasie pokroić na plasterki o grubości ok. 0,5 cm, piec 10 min. w 200'C.
Smacznego!

8 komentarzy:

  1. ooo ja jestem wielbicielką cytrynowych wypieków ...wiec zapisuje i do zrobienia...;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na prawde bardzo urodziwe! I pewnie pieknie pachna cytryna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe! Pieknie wyglądają i z pewnościa cudownie smakują :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Monisiu wyglądają pięknie i tak słonecznie ...

    Ech napewno spróbuję

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziewczyny, bardzo dziękuję i naprawdę polecam, są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja zdaje się też się skuszę niebawem.Ciekawa jestem połączenia tych smaków.A i kolorystyka w przypadku słodkości oryginalna:)

    OdpowiedzUsuń