czwartek, 23 grudnia 2010

Z pierniczkami i z życzeniami


Mroźnych za oknem, a ciepłych w sercu,
tak po ludzku dobrych Świąt,
pełnych bliskich -
I niech Nowy Rok będzie dobry!

Pierniczki idealne (przepis powstawał przez kilka kolejnych zim, w tym roku szczególnie dziękuję Oli - za prażoną mąkę i Basi - za kawę i cytrynową skórkę):

1 szkl. miodu
1/2 szkl. cukru
1/2 kostki masła
2,5 szkl. żytniej mąki
1 - 1,5 szkl. mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sodu
2 płaskie łyżeczki ulubionej kawy
skórka otrarta z jednej cytryny
1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu
po 1/2 łyżeczki kardamonu, goździków i cynamonu
po 1/4 łyżeczki zielna angielskiego, gałki muszkatołowej i imbiru

Żytnią mąkę prażę na suchej patelni aż się zrumieni i zacznie pięknie pachnieć orzechami, przesiewam z mąką pszenną, dodaję cytrynową skórkę i łyżeczkę kawy. Z łyżki miodu prażę delikatny karmel, dodaję resztę miodu, cukier, masło, mieszam do rozpuszczenia, pozwalam chwilę się pogotować. Dodaję łyżeczkę kawy, przyprawy, odstawiam do przestygnięcia, dodaję sodę (spieni się i lekko pojaśnieje). Masę miodową dodaję do mąki, mieszam, wyrabiam średnio twarde, lepkie ciasto, chowam na noc do lodówki. Wałkuję cienko, wykrawam pierniczki i piekę do lekkiego zrumienienia (u mnie 6 min. w 180'C). Idealne, świąteczne :-)Ściskam Kochani, dobrego na te Święta :-)

27 komentarzy:

  1. Moniko, jak zawsze ciepło u Ciebie, ślicznie,smacznie. Pierniczki urocze.Serce ma swoją wymowę...
    Najlepszych Świąt Kochana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają! Tobie też, dobrych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moniko, slicznosci! I ja przepis wyprobuje, ale to juz chyba dopiero w przyszlym sezonie (aktualnie bowiem pozostaje w pozycjio poziomej ;)).

    Pozdrawiam i Tobie rowniez zycze wspanialych, pogodnych Swiat!

    :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Moniko! Piękne masz serce, to widać na zdjęciach i czuć w słowach!
    Samych dobrych chwil Ci życzę nie tylko na święta!
    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałych Świąt, Moniko!

    OdpowiedzUsuń
  6. Moniko, duszo serdeczna, pięknego Bożego Narodzenia!
    A pierniczki zapisuję, bo podobają mi się brzuszki tych serduszek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Spokojnych i radosnych Świąt oraz spełnienia marzeń w Nowym Roku Sąsiadko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moniko wszystkiego dobrego w te Święta i w Nowym roku:) pozdrawiam ciepło
    Jola Szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń
  9. Pierniczki jak malowanie ! A moje zmiękły akurat na święta :)
    Moniko, dzięki za życzenia i nawzajem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wesołych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia spędzonych w gronie Najbliższych, a także spokoju wewnętrznego, który z pewnością ułatwi rozwiązanie problemów. Nie zapominając oczywiście o zdrowiu - bo to ono jest właśnie najważniejsze. Magicznych chwil! - Viri

    podobne fotki jak i Basi :)) pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  11. piękne serducha , oj piękne
    Monika tysiąc buziaków ty już wiesz za co :P
    i niech się ci spełni wszystko o czym marzysz

    OdpowiedzUsuń
  12. I ja życze ci wesołych świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. zycze Ci pieknych, radosnych i szczesliwych Swiat,
    wspanialych pysznosci i mnostwa prezentow:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Moniko, smacznych Świąt.

    A przepis to chyba i ja wypróbuję.

    Nina

    OdpowiedzUsuń
  15. pięknych Świąt..
    o zapachu pomarańczy.

    OdpowiedzUsuń
  16. Pięknych dobrych Świąt!
    (a przepis na pierniczki do notatnika na przyszły rok) ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudownych Świąt, Moniko!:)):*
    Ps:Pierniczkiem pierwszym z lewej się częstuję.

    OdpowiedzUsuń
  18. Przecudne pierniczki- a smakują pewnie jeszcze lepiej niż wyglądają;) Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziekuję Kochani, dopiero dziś ale bardzo dziękuję i jeszcze raz wszystkiego dobrego dla Was :)))

    A pierniczki upieczcie - w końcu mogą być i na po świętach :)

    Ściskam :-)))

    OdpowiedzUsuń
  20. prekrasni keksi i divan blog! pozdrav od Monike :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Fajny patent z tym prażeniem, Żabciu. Zapiszę i zapamiętam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Moniko,
    Wszystkiego najsmaczniejszego w 2011!!!

    OdpowiedzUsuń
  23. Monika > Hvala lijepo! Drago mi je sto si dosla ovde, posluzi se bar virtualno medenjakom :)

    Oczku > no, fajna jest ta mąka, nie trzeba dawać kakao a kolor jak trza :)))

    Arek > Dziękuję Arek! I Tobie wszystkiego dobrego (i smacznego :)) w tym Nowym Roku!
    :-)))

    OdpowiedzUsuń
  24. ciesze sie Monika, ze skorka cytrynowa i kawa to hit, ja chyba w zyciu nie zrobie pierniczkow bez nich :D A taraz zastanawia mnie ta prazona maka - jakby karmelowy smak dzieki niej jest? Pozdrowienia sle!

    OdpowiedzUsuń
  25. Basia, no bez skórki i kawy już pierniczków nie upiekę! Dzięki raz jeszcze :))) A mąka - taki karmelowo-orzechowy, bardzo mi przypadł do gustu i kolor ładny bez kakao :)
    Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ale śliczności, ozdoba wyglada jak drobny ścieg (nie śnieg!). Cudo.

    Mówisz, że skórka i kawa? Mam nadzieję, ze w przyszłym roku uda mi się upiec pierniczki... W tym nie było na to czasu.

    Uściski dwutysięczno-jedenaste! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. trochę nakręciłam ale wyszły idealnie :)))
    http://kuchniaalicji.blogspot.com/2011/12/pierniczki-dwa-przepisy-korzenne-i.html

    OdpowiedzUsuń