Dziś przepis z mojej ulubionej Kuchni postnej Hanny Szymanderskiej. Gulasz, którego główne składniki to bakłażan, ciecierzyca i pomidory jest naprawdę wyśmienity - bardzo rozgrzewający, a niesamowicie aromatyczna mieszanka przypraw, jaką należy przygotować do tej potrawy to po prostu mistrzostwo świata! Serdecznie polecam na jesienny obiad :)
1 szkl. ciecierzycy
3-4 szkl. przegotowanej wody
1-2 bakłażany
4 pomidory (bądź 1 puszka)
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
4 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1/2 łyżeczki nasion kminku
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
sól, pieprz
Ciecierzycę namoczyć na noc, następnego dnia opłukać, zalać wodą tak, by wszystkie ziarna były przykryte, zagotować. Gotować ok. 1/2 godziny na małym ogniu - miękką odcedzić. Bakłażana pokroić w kostkę, zasypać solą i poczekać 30 min. aż puszczą gorzki sok, opłukać, odcedzić. Cebulę i czosnek poddusić na oliwie, przyprawy rozetrzeć w moździerzu i posypać nimi miękką cebulę i czosnek, wymieszać, chwilę podsmażyć. Dodać bakłażana, wymieszać dokładnie by nabrał smaku przypraw i cebuli - dusić na większym ogniu ok. 5 min. Dodać ciecierzycę i pokrojone pomidory, doprawić odrobiną soli i pieprzu, dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Smacznego!
1 szkl. ciecierzycy
3-4 szkl. przegotowanej wody
1-2 bakłażany
4 pomidory (bądź 1 puszka)
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
4 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1/2 łyżeczki nasion kminku
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
sól, pieprz
Ciecierzycę namoczyć na noc, następnego dnia opłukać, zalać wodą tak, by wszystkie ziarna były przykryte, zagotować. Gotować ok. 1/2 godziny na małym ogniu - miękką odcedzić. Bakłażana pokroić w kostkę, zasypać solą i poczekać 30 min. aż puszczą gorzki sok, opłukać, odcedzić. Cebulę i czosnek poddusić na oliwie, przyprawy rozetrzeć w moździerzu i posypać nimi miękką cebulę i czosnek, wymieszać, chwilę podsmażyć. Dodać bakłażana, wymieszać dokładnie by nabrał smaku przypraw i cebuli - dusić na większym ogniu ok. 5 min. Dodać ciecierzycę i pokrojone pomidory, doprawić odrobiną soli i pieprzu, dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Smacznego!
4 komentarze:
ciecierzycy to ja nigdy nie odmówię ;)
I słusznie :)
Pozdrawiam ciepło :)
Przepis w sam raz dla mnie! To mieszanka smakow i aromatow ktore bardzo lubie.
Milo, ze go tu zamiescilas, zrobie niebawem :)
Pozdrawiam!
Bea > Cieszę się bardzo i już życzę smacznego :)
Prześlij komentarz