wtorek, 6 października 2009

Gulasz libański z ciecierzycy

Dziś przepis z mojej ulubionej Kuchni postnej Hanny Szymanderskiej. Gulasz, którego główne składniki to bakłażan, ciecierzyca i pomidory jest naprawdę wyśmienity - bardzo rozgrzewający, a niesamowicie aromatyczna mieszanka przypraw, jaką należy przygotować do tej potrawy to po prostu mistrzostwo świata! Serdecznie polecam na jesienny obiad :)

1 szkl. ciecierzycy
3-4 szkl. przegotowanej wody
1-2 bakłażany
4 pomidory (bądź 1 puszka)
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
4 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1/2 łyżeczki nasion kminku
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
sól, pieprz

Ciecierzycę namoczyć na noc, następnego dnia opłukać, zalać wodą tak, by wszystkie ziarna były przykryte, zagotować. Gotować ok. 1/2 godziny na małym ogniu - miękką odcedzić. Bakłażana pokroić w kostkę, zasypać solą i poczekać 30 min. aż puszczą gorzki sok, opłukać, odcedzić. Cebulę i czosnek poddusić na oliwie, przyprawy rozetrzeć w moździerzu i posypać nimi miękką cebulę i czosnek, wymieszać, chwilę podsmażyć. Dodać bakłażana, wymieszać dokładnie by nabrał smaku przypraw i cebuli - dusić na większym ogniu ok. 5 min. Dodać ciecierzycę i pokrojone pomidory, doprawić odrobiną soli i pieprzu, dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Smacznego!

4 komentarze:

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

ciecierzycy to ja nigdy nie odmówię ;)

Monika pisze...

I słusznie :)
Pozdrawiam ciepło :)

Bea pisze...

Przepis w sam raz dla mnie! To mieszanka smakow i aromatow ktore bardzo lubie.
Milo, ze go tu zamiescilas, zrobie niebawem :)

Pozdrawiam!

Monika pisze...

Bea > Cieszę się bardzo i już życzę smacznego :)