piątek, 6 listopada 2009

Ciasteczka różano-migdałowe

Najlepszym określeniem dla tych ciasteczek jest słowo WYJĄTKOWE.. WYJĄTKOWO aromatyczne, WYJĄTKOWO delikatne, WYJĄTKOWO pyszne - WYJĄTKOWE ciasteczka idealne na WYJĄTKOWE okazje :) Cudowne połączenie smaku migdałów i zapachu róż nie pozwala przejść obok nich obojętnie - z pewnością Was zachwycą! Przepis pochodzi ze strony Baking Obsession.

3/4 szkl. mąki
1/4 szkl. zmielonych na mąkę migdałów
85 g masła
3/4 szkl. przesianego cukru pudru
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki esencji waniliowej lub aromatu (aromatu odrobinę mniej)
1 łyżka wody różanej
1 duże jajko (w temp. pokojowej)
cukier puder do posypania
Wymieszać mąkę i zmielone migdały (migdały do mielenia warto wymieszać z cukrem pudrem, aby wyszły sypkie). Utrzeć masło do białości (ok. 2 min.), dodać cukier, sól, esencję waniliową i wodę różaną. Miksować do otrzymania gładkiej, białej masy (ok. 1 min.), dodać jajko, ubijać na średniej prędkości miksera kilkanaście sekund (do połączenia). Dodać mąkę i migdały, połączyć mikserem (nie miksować zbyt długo). Schłodzić w lodówce (ok. 1 godz.). Piekarnik rozgrzać do 180'C. Z masy formować małe kulki (masa jest dość rzadka mimo chłodzenia, kulki nie muszą być idealne - i tak się spłaszczą) i układać je na blasze w dość dużych odstępach. Piec 12-15 (do lekkiego zarumienienia). Po wyjęciu z piekarnika od razu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!* Z podanych składników wychodzi 10-12 ciasteczek - warto zrobić więcej, bo długo zachowują świeżość - idealnie nadają się na prezenty :)

4 komentarze:

kasandra pisze...

Monisiu wyglądają ... no właśnie WYJĄTKOWO ... a jeśli mówisz, że i tak smakują to ech ... zachciało mi się ...

zdjęcia przepiękne

kasiaaaa24 pisze...

Fantastyczne te ciasteczka. Z pewnościa byłabym pod wrażeniem ich smaku.

Pozdrawiam :)

monika pisze...

kasandro > naprawdę tak smakują, zrób koniecznie :)
kasiu > z pewnością :) bardzo polecam!

margot pisze...

Moniak a, to , te ciasteczka tak?
Robię je w najbliższym czasie