poniedziałek, 14 września 2009

Crumble nicejskie

Kolejny przepis z fantastycznej strony Bei :-) Pod tajemniczą nazwą kryje się najzwyklejsza ratatouille pod niezwykłą (przepyszną!) kruszonką - kolejny pomysł na smaczny i zdrowy sezonowy obiad.

W ilościach dowolnych:
pomidory
cukinia
bakłażan
papryka
cebula
ząbek czosnku
oliwa
tymianek, rozmaryn
sól, pieprz
Kruszonka:
150 g mąki
80 g masła
80 g koziego sera
Warzywa pokroić. Cebulę i czosnek dusić chwilę na oliwie, dodać warzywa w kolejności: bakłażan, papryka, pod koniec - pomidory i cukinia, doprawić, posypać ziołami i gotować do miękkości. Zagnieść kruszonkę (w przepisie Bei jest starty parmezan - ja parmezanu nie miałam, zastąpiłam go serem kozim, który akurat leżał w lodówce i czekał na swoją kolej - rezultat bardzo dobry). Ugotowane warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać kruszonką, zapiekać w 180'C przez ok. 20-30 min. Podawać ciepłe.
Smacznego!

3 komentarze:

Bea pisze...

Sliczny crumble! I te piekne kolorowe warzywa na pierwszym zdjeciu!
Ciesze sie, ze smakowalo :)

Pozdrawiam serdecznie!

Monika pisze...

Beo, dziękuję za świetny przepis (a raczej świetnE przepisY, bo lista rzeczy do zrobienia z Twojego bloga jest baaardzo długa ;-) ) :)
Pozdrawiam :)

Bea pisze...

W takim razie tym bardziej mi milo :)

I juz teraz zycze milego weekendowania ;)