Śliwki - pomarańcze - wytrawne wino - przyprawy korzenne: czy taki zestaw może nie smakować? Przepis pochodzi z letniego numeru Soli i pieprzu, bardzo polecam! :-)
1/2 kg śliwek
1 pomarańcza
1 laska cynamonu
2 gwiazdki anyżu
4 goździki
4 ziarna kardamonu
250 ml czerwonego wytrawnego wina
100 g cukru (dałam mniej)
Śliwki, umyć, pomarańczę obrać ze skórki, pokroić w plasterki, następnie plasterki w cząstki. W słoju ułożyć na przemian: warstwę pomarańczy i warstwę śliwek oraz przyprawy. Wino zagotować z cukrem, gorącym zalać owoce. Pasteryzować ok. 20 min.
Smacznego!
1/2 kg śliwek
1 pomarańcza
1 laska cynamonu
2 gwiazdki anyżu
4 goździki
4 ziarna kardamonu
250 ml czerwonego wytrawnego wina
100 g cukru (dałam mniej)
Śliwki, umyć, pomarańczę obrać ze skórki, pokroić w plasterki, następnie plasterki w cząstki. W słoju ułożyć na przemian: warstwę pomarańczy i warstwę śliwek oraz przyprawy. Wino zagotować z cukrem, gorącym zalać owoce. Pasteryzować ok. 20 min.
3 komentarze:
Brzmi i wygląda fantastycznie :)
Bardzo mi sie podoba ten przepis! Nawet gdyby jutro lalo jak z cebra, to jade po sliwki :)
Kasia, Bea > cieszę się, że przepis się podoba, śliwki są naprawdę pyszne :)
Prześlij komentarz