Ostatnie tegoroczne morele uśmiechały się ze straganu i kusiły, żeby przyrządzić z nich coś smacznego - ten przepis okazał się strzałem w dziesiątkę. Morele w pysznej zalewie z dodatkiem soku z cytryny, miodu i przypraw korzennych mogą być świetnym dodatkiem do rozmaitych dań, najlepiej jednak smakują wyjadane palcami prosto ze słoja :) Przepis (z małymi modyfikacjami) pochodzi z broszurki Domowe przetwory babuni.
1 kg moreli
2 szkl. wody
1 i 1/3 szkl. cukru
1/3 szkl. miodu
2/3 szkl. białego octu winnego (6%)
sok z połówki cytryny
4 goździki
kawałek kory cynamonowej
Dojrzałe morele po umyciu, przekroić na połówki, wypestkować, ułożyć ciasno w słoju, dodać cynamon i goździki. Z wody, miodu, octu, soku z cytryny i cukru przygotować zalewę, gorącą wlać do owoców i przypraw. Pasteryzować ok. 25 min. Z połowy składników wyszedł mi litrowy słój (na zdjęciu).
Smacznego!
1 kg moreli
2 szkl. wody
1 i 1/3 szkl. cukru
1/3 szkl. miodu
2/3 szkl. białego octu winnego (6%)
sok z połówki cytryny
4 goździki
kawałek kory cynamonowej
Dojrzałe morele po umyciu, przekroić na połówki, wypestkować, ułożyć ciasno w słoju, dodać cynamon i goździki. Z wody, miodu, octu, soku z cytryny i cukru przygotować zalewę, gorącą wlać do owoców i przypraw. Pasteryzować ok. 25 min. Z połowy składników wyszedł mi litrowy słój (na zdjęciu).
3 komentarze:
szkoda, że ja już nie spotykam takich uśmiechających się moreli na targu
uwielbiam te owoce najbardziej na świecie,
a mam wrażenie że wszystkie już zniknęły
zostały tylko te suszone, w puszkach..
uwielbiam takie morele, mamy dwa slioczki na zime ale wiem juz teraz ze az tyle nie dotrwają
asieja - u nas jeszcze są na jednym straganie, troszkę kwaśne, ale do przetworów w sam raz :)
viridianka - tak to jest z takimi smakołykami ;)
Prześlij komentarz