Ciasta z truskawkami, ciasta z morelami, ciasta ze śliwkami, z jeżynami, z jabłkami, pierniki, serniki, mazurki, a w międzyczasie torty, babeczki, ciastka - tak mija rok. Teraz czas na jeżyny :) A z jeżynami wspaniale smakuje czekoladowa rolada z genialnym kremem - przepis (w wersji z malinami) krąży ostatnio po różnych blogach (ja korzystałam ze strony Przy kuchennym stole). Polecam serdecznie!
Biszkopt czekoladowy (wyjątkowo dobry):
4 jajka
100 g cukru
100 g mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki gorzkiego kakao
50 g startej gorzkiej czekolady
cukier waniliowy
Krem:
250 g sera mascarpone
50 ml śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
30 g masła
+ owoce
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać cukier i kolejno żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wmieszać drewnianą łyżką do masy, podobnie dodać czekoladę. Prostokątną formę o wymiarach ok. 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, piec ok. 12 min. w 180'C. Czystą ściereczkę posypać cukrem waniliowym, natychmiast po upieczeniu przełożyć na nią biszkopt, papierem do góry. Papier delikatnie zdjąć i szybko zwinąć ciasto ze ściereczką w roladę (należy to zrobić dopóki ciasto jest ciepłe, inaczej popęka). Przygotować krem: ser ubić z cukrem i śmietaną, wstawić na parę minut do lodówki. Ostudzone ciasto delikatnie rozwinąć, zabrać ściereczkę, posmarować kremem, ułożyć jeżyny i ponownie zwinąć w roladę. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Przygotować polewę - czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, polać nią roladę, poczekać aż zastygnie.
Smacznego!
Biszkopt czekoladowy (wyjątkowo dobry):
4 jajka
100 g cukru
100 g mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki gorzkiego kakao
50 g startej gorzkiej czekolady
cukier waniliowy
Krem:
250 g sera mascarpone
50 ml śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
30 g masła
+ owoce
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać cukier i kolejno żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wmieszać drewnianą łyżką do masy, podobnie dodać czekoladę. Prostokątną formę o wymiarach ok. 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, piec ok. 12 min. w 180'C. Czystą ściereczkę posypać cukrem waniliowym, natychmiast po upieczeniu przełożyć na nią biszkopt, papierem do góry. Papier delikatnie zdjąć i szybko zwinąć ciasto ze ściereczką w roladę (należy to zrobić dopóki ciasto jest ciepłe, inaczej popęka). Przygotować krem: ser ubić z cukrem i śmietaną, wstawić na parę minut do lodówki. Ostudzone ciasto delikatnie rozwinąć, zabrać ściereczkę, posmarować kremem, ułożyć jeżyny i ponownie zwinąć w roladę. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Przygotować polewę - czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, polać nią roladę, poczekać aż zastygnie.
Smacznego!
3 komentarze:
Wspaniała rolada. Aż ślinka cieknie :)
Z jeżynami również musi wspaniale smakować!
Cieszę się że udało mi się Ciebie zainspirować :)
kasia > dziękuję :) i polecam ;)
edysia > dzięki za świetny przepis :)
Prześlij komentarz