wtorek, 22 września 2009

Lato w słoikach: borówki i gruszki

Z niewielkiej ilości borówek znalezionych w zeszłym tygodniu przygotowałam pyszną konfiturę z dodatkiem gruszki. Przepis cioci Karolci - polecan jako znakomity dodatek do dań z mięsa lub smażonego sera!

300 g borówek (brusznic)
100 g cukru
1/3 szkl. wody
3 twarde gruszki
Borówki umyć, gruszki obrać i pokroić w ósemki. Z wody i cukru ugotować syrop, dodać gruszki i gotować na małym ogniu ok. 30 min. (aż staną się lekko szkliste). Dodać borówki - gotować aż staną się szkliste (nie mieszając - wystarczy lekko potrząsać garnkiem). Odszumować, przełożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować ok. 20 min.
Smacznego!

4 komentarze:

asieja pisze...

nigdy chyba nie jadłam takiej borówki
piękne zdjęcia

majka pisze...

Sliczne zdjecia :) Juz wyobrazam sobie jak smakuje taka konfitura ze smazonym serem camambert.... mniam!

Konsti pisze...

Nie no, co tu duzo gadac - fantastyczne! Jakbym miala pod reka borowki, to juz bym stalam przy kuchni:)
Pozdrawiam.

Monika pisze...

Asieja > dziękuję, borówki są bardzo fotogeniczne ;)
Majka > ja za pleśniakami nie przepadam, ale z edamskim albo z oscypkiem - niebo w gębie :)
Konsti > jak uda Ci się gdzieś zdobyć to serdecznie polecam :)

Dzięki za odwiedziny :)