Polacy są tak agresywni, a to dlatego, że nie ma słońca
nieomal przez siedem miesięcy w roku, a lato nie jest gorące.
Tylko zimno i pada i zimno i pada na to miejsce w środku Europy..
Kazik, 4 pokoje
Tylko zimno i pada i znów ciepłą masę powietrza znad Morza Śródziemnego od arktycznej z północy rozdziela wszerz Polski front atmosferyczny czyli jak to mówią - miłe złego początki? Irracjonalny optymizm związany z kilkoma dniami marcowego słońca i ciepła c h w i l o w o minął chyba już wszystkim - znów mamy zimę! Na szczęście mamy też kalendarze i jakby nie było - za tydzień już wiosna, to pewne! Przecież przyjdzie :-)
A że c h w i l o w o znów zimno i pada i zimno i pada, wraca ochota na zimowe dania, wraca ochota by zjeść coś mięsnego, coś rozgrzewającego, aromatycznego - ochota na taki np. ćevap. Ćevap znam z kraju, który z kolei mam szczęście znać dobrze tylko w ciepłe pory roku, w tym miejscu w środku Europy jest to jednak dla mnie potrawa wybitnie zimowa.
Ćevap, czyli po prostu kebab. Oszczędzę tu Czytelnikom wywodów na temat zmiękczania głoski k w językach słowiańskich, usprawiedliwiam jedynie dodatek cynamonu w ćevapie, który na Bałkanach jest raczej cebulowy a nie jak bliskowschodni kebab - który bywa cynamonowy właśnie. Nie pamiętam już gdzie po raz pierwszy spotkałam się z tym cynamonem w kebabach, wiem jednak że właśnie wtedy na prawdę polubiłam cynamon - w daniach mięsnych oczywiście, w słodkim nadal nie przejdzie ;-)
Tradycyjnie ćevap (a właściwie ćevapčići) podaje się na Bałkanach z lepinją (płaski chleb podobny do pity) i surową, drobno posiekaną cebulą, często również z kajmakiem, najlepiej dobrze dojrzałym, słonawym. Kotleciki z mielonej wołowiny (bądź baraniny z dodatkiem innych mięs, w Serbii również wieprzowiny) piecze się na grillu, zbierając w czasie pieczenia sok skapujący z mięsa. Sokiem* tym obficie skrapia się środek przekrojonej na pół lepinji, po czym tuż przed podaniem szybko zapieka się ją na grillu - po cichu powiem, że ta bułka to chyba najlepsza część dania ;-) W każdym razie - w tak przygotowanej lepinji układamy cebulę i ćevapčići.
Do masy na ćevap nie wbija się jajek, koneserzy radzą jednak dodać, podobnie jak do tatara, odrobinę wody, gotowe ćevapčići mają wówczas delikatniejszą strukturę. Ja najbardziej lubię ćevap z cynamonową nutą i na taki dziś zapraszam.
Do masy na ćevap nie wbija się jajek, koneserzy radzą jednak dodać, podobnie jak do tatara, odrobinę wody, gotowe ćevapčići mają wówczas delikatniejszą strukturę. Ja najbardziej lubię ćevap z cynamonową nutą i na taki dziś zapraszam.
Ćevap, kebab - ze wspomnień i Aliji Lakšića Tradicijonalnog bosanskog kulinarstva:
400 g wołowiny (chudej)
pęczek natki pietruszki (płaskiej)
1 płaska łyżeczka zmielonego cynamonu
sól
pieprz czarny
+ opcjonalnie: kilka łyżek wody mineralnej
Mięso zmielić dwukrotnie, za drugim razem wraz z natką, doprawić, dobrze wyrobić, odstawić na pół godziny. Ponownie lekko wyrobić, dodać wodę. Z mięsa formować niewielkie "podłużne kulki", piec pod grillem w piekarniku, na patelni grillowej lub po prostu na grillu - z każdej strony jakieś 3 minuty (ma być mocno ciemne na zewnątrz a delikatne w środku). Podajemy z płaskim chlebem (przygotowanym jak w opisie powyżej) oraz posiekaną cebulką. Gdy zimno i pada - szybciutko, bo niedługo wiosna, mówię Wam! :-)
*z powodzeniem można go zastąpić odrobiną aromatycznego wywaru, z warzyw choćby.
*z powodzeniem można go zastąpić odrobiną aromatycznego wywaru, z warzyw choćby.
P.S. Dzisiejsza notka i życzenia słońca bez końca, za oknem i w sercu przede wszystkim z dedykacją dla tych, którzy dziś mają swoje święto - Basiu, Wiciu - uścisków moc urodzinowych :-)
11 komentarzy:
I ja się dołączam do życzeń! Szkoda, że na żywo nie można uściskać naszej Basi, ale wirtualne równie z serca płyną.
Monia Ty już wspominałaś o tym cynamonie w mięsie prawda? Dobrze pamiętam? :)
To trochę jakby dodać przyprawę 5 smaków. Z kurczakiem idealnie dobrana para :)
:*
Polcia, my jeszcze musimy Basi tą bezę upiec :)))
Wspominałam na pewno, bo ja zawsze jak mówie o cynamonie to dodaje ze cynamon to tylko do kebabów ;) Spróbuj Ewelinka, jeszcze jak mówisz żeś mięsna to koniecznie :)
Buziak duży :*
Mięsna z dziada pradziada! :)
W ogóle to chyba w sobotę zahaczymy o kebabownię w Lozannie :) W ramach obiadu ma się rozumieć ;)
Upieczemy!! Zabrakło mi 1 dnia na pogaduchy z Wami, więc nie ma żartów musimy jakoś nadrobić ;)
No dokładnie Ewelinka, takiego 1 dnia na spokojne pogaduchy o wszystkim zabrakło, nie? Nadrobimy, póki co możemy via skype a i na żywo coś wykombinujemy! No i ta beza :))):*
Ten cynamon do mięsa to ciekawa sprawa, muszę spróbować. :)
pysznie wygląda ten kebab Moniś:)
Pozdrowionka Kochana :)
ćevapčići, Moni Droga to pyszota jest - w Chorwacji nr jeden jak dla mnie:). Najlepsze z sałata MIJESZANĄ...:).
A z tą wiosną to WIERZYĆ tylko pozostaje, bo dziś zaserwowano nam MINUS 13. Irracjonalny optymizm... - eee on racjonalny był, bo termometry pokazywały 15 stopni...:)
Majana > musisz, musisz :) A właściwie to nie musisz, ale na pewno nie pożałujesz :))) Ściskam Madzia :*
ewelajna > Ewelina, no to cieszę się strasznie że jak już raz napisałam o mięsie to trafiłam w numer 1 :))) Przyjdzie ta wiosna, przyjdzie, zawsze przychodzi! ;)
Widzę, że u Ciebie cynamon również rządzi ;) Ja dodaję do sosu pomidorowego i do jagnięciny :)
A tak poza tym to uwielbiam tego rodzaju przepisy - uwielbiam robić i jeść :)
:*
I mnie taki kebab cynamonowy kusi - muszę zrobić koniecznie, bo twój super wygląda :)
I ja dołączam do życzeń dla Basi :)
Anoushka > Ja jeszcze do rosołu ;) Ze słodkich z cynamonem to jedynie to: http://przy-stole.blogspot.com/2012/03/limun-meze.html - o ile cytrynę można nazwać słodką ;) A sos pomidorowy z cynamonem - zapamiętuję!
:*
grazyna > i super smakuje, zaręczam :)
Tydzień minął, a wiosna tymczasem tylko na papierze. Ale jakoś mnie to nie martwi. Dzisiaj jest fajne słońce, z którego skwapliwie korzysta Pan Kot :)
Z tym kajmakiem to niezła sprawa, aż poszłam za linkiem, bo mi się wierzyć nie chciało, że to aż tak na słodko hihi ;) Ale cynamon pasuje mi bardzo ;)
ściskam ciepło i wiosennie
Prześlij komentarz